Шоколад

Шоколадът! Всички знаем, че маите са неговите откриватели в джунглите на Южна Америка. Правили са напитка от изпечените и стрити на прах какаови зърна, добавяли са и царевично брашно, чили и вода. Шоколадът в сегашният му познат за нас вид на блокче е открит от Джоузев Фрай през 1850г. Той открил, че прибавяйки какаово масло към сместа от стрити какаови зърна и вода се получава твърда консистенция, която може да се оформя като блокче или както поискаме. Качеството на шоколада зависи от количеството какаово масло при белият шоколад и количеството на какаова маса – при тъмният шоколад. Шоколатиери превръщат шоколада в така желанато нещо от всички, което се топи в устата и ни доставя изключително удоволствие. За да стигнем до този момент обаче, има един много важен процес, през който трябва да премине шоколадът. Това е така нареченият процес на темпериране, при който правим кристалите в шоколада стабилни. За целта трябва да загреем шоколада до не повече от 45°С и след това бързо да го свалим до 25°С. Единият начин е да добавим шоколад, а другият да го разстелим на мраморен плот. След което трябва отново да вдигнем температурата му до 31°С и тогава е готов за работа. Много е важно да направим този процес! В противен случай, шоколадът ни ще загуби така ценните си качества. При направата на бонбони е много важно да се използват натурални продукти. Можем да добавим ядки, сушени плодове и ликьор. На пазара в момента, за съжаление, се срещат доста имитации на шоколад, но истинският шоколад е разпознаваем. Той се стапя веднага в устата и има интензивен вкус на какао.
чист шоколад и ръчно направен блог

тел.:+359 899 756 235

Когато шоколадът на Антъни Бурдейн, наречен Good & Evil през 2012 г. дебютира с цена, наброяваща повече от 100 долара за килограм, хората остават искрено изненадани, но към настоящият момент, шоколадът Amedei Porcelana вече се продава за повече от 160 долара за килограм. Сесилия Тесиери – една от малкото жени шоколатиери – произвежда едни от най-скъпите шоколади в света. Тесиери също прави внушителна поредица от шоколадови бонбони и шоколадови бонбони с пълнеж, които я вдъхновяват на първо време да развие бизнеса си и да произведе отлични шоколади, като черният шоколад Cru Madagascar (70%) или Chuao Bar (70%). Нейните произведения, обаче, не са за ограничен бюджет!

Шоколадът е богата на калории храна. Той съдържа 61% въглехидрати, 30% мазнини и 5-8% белтъчини. Мазнините в шоколада са съставени от наситените мастни киселини – стеаринова (34%) и палмитинова (27%), мононенаситени – олеинова (34%) и само 2 % полиненаситени, представени от линолева киселина. Независимо от значителното количество наситените мастни киселини в шоколада, те имат неутрален ефект по отношение на серумния холестерол и не водят до повишаването му. Шоколадът е също така и добър източник на редица минерални вещества като: калий, магнезий, мед и желязо, които се усвояват ефективно от организма.